Preventiva

cat, kitten, pet

Preventiva

Pod preventivom u veterinarskoj medicini podrazumijevamo sve one postupke kojima čuvamo zdravlje Vašeg ljumimca i sprečavamo nastanak bolesti. Pobrojaćemo par osnovnih preventivnih mjera, koje direktno i indirektno pomažu očuvanju zdravlja kako ljubimca, tako i ljudi sa kojima živi:

  • PREVENTIVNA VAKCINACIJA/CIJEPLJENJE protiv najčešćih zaraznih bolesti od kojih obolijevaju naši ljubimci. Neke od njih su i ZOONOZE, što znači da se mogu prenijeti sa životinje na čovjeka. Za različite životinjske vrste i različite starosne kategorije unutar vrste postoje različiti vakcinalni programi koje bi trebalo ispoštovati kako bi ljubimac bio adekvatno zaštićen.

  • DEHELMINTIZACIJA, tj. tretiranje protiv unutrašnjih parazita/nametnika. Kao i kod zaraznih bolesti, i u ovoj kategoriji postoje parazitske vrste koje mogu preći na čovjeka i ugroziti mu zdravlje, te ostaviti ozbiljne posljedice na isto.

  • ZAŠTITA OD EKTOPARAZITA, vrlo bitna sa dva aspekta. Direktno ljubimca oslobađamo neugode koju mu različiti ektoparaziti pričinjavaju, i indirektno ga štitimo od bolesti koje isti prenose. Pored za naše podneblje standardnih bolesti iz ove grupe, kao što je BABEZIOZA/PIROPLAZMOZA, globalna promjena klime je dovela do toga da se u zadnje vrijeme sve češće pojavljuju ektoparazitima prenosive bolesti tipične za neke druge dijelove svijeta.